Mikael Kihlman –
Kvartalets konstnär hösten 2023

Mikael Kihlman ställer ut målningar och grafik på Galleri Sander i Norrköping, 30 september – 21 oktober 2023. Texter av Kristoffer Leandoer från boken Minnet kastar långa skuggor presenteras tillsammans med Mikaels torrnålar.

Torrnålar av Mikael Kihlman och texter av Kristoffer Leandoer

Konstnären Mikael Kihlman och författaren Kristoffer Leandoer utforskar i ett gemensamt projekt i bild och text hur minnen, ögonblick och platser förhåller sig till varandra.

Hur sammanfaller minnets skuggor med nuets?
Hur formar minnet bilderna av de platser som har stannat kvar?

Grafik av Mikael Kihlman
Torrnålar av Mikael Kihlman: Fönster för fred, I begynnelsen var Bundesbank, Friedrich besöker Courbet 1-4, Heaven´s gate.

Mikael Kihlman har strövat genom städer och fångat platser och situationer som har gjort intryck på honom. Hans torrnålar är minnesfragment samlade från Stockholm och andra länder under många års vandringar.
Grafik av Mikael Kihlman
Torrnålen Heaven´s gate av Mikael Kihlman.
Grafik av Mikael Kihlman
Torrnålar av Mikael Kihlman.
Kompletterande text till bildsviten till vänster ”Finnas försvinner och funnits finns kvar” av Kristoffer Leandoer ur diktsamlingen Upphörligheten (2021).
Grafik av Mikael Kihlman
Torrnålar av Mikael Kihlman: ”Minnet kastar långa skuggor I och II”.
Grafik av Mikael Kihlman
Torrnålar av Mikael Kihlman: Möte vid trappa, Rio, Zinken, Vandrare, Östgötagatan. Text till bildsviten ovan: ”När man saknar själva den plats där man befinner sig, finns inte mycket kvar att hoppas på” skriver Kristoffer Leandoer om de miljöer som har förändrats så mycket att han inte längre känner sig hemma där.
Grafik av Mikael Kihlman
Torrnålar av Mikael Kihlman.
Grafik av Mikael Kihlman
Torrnålar av Mikael Kihlman: Memories of Venice I, Hornsgatan, Söder Mälarstrand, Min morfar var stins i Hangö, Årstabron. Kompletterande text till bildsviten är baksidestexten till boken, se nedan.

Baksidestexten till boken Minnet kastar långa skuggor

De flesta jag nuförtiden möter på stan är skuggor, spöken och gengångare liksom jag själv. Ohjälpligt fast i det förgångna, dömda att irra längs stadens gator på ständig jakt efter en flik att hålla tag i, ett fäste där ögonen får vila. Något – eller någon – man kan känna igen. Något som är likadant. Någonting i omgivningen som kunde skapa en stunds samstämmighet mellan vad kroppen och hjärnan minns och vad ögat faktiskt kan se: något som kunde hejda den växande känslan av overklighet.

Det är bara i skymningen, särkilt när väderleken drar en barmhärtig slöja av regn eller snöfall över gator och torg, som minnets skuggor för en kort stund sammanfaller med nuets. För en stund är tiden härjningar upphävda och jag kan känna igen mig i den stad som en gång såg mig formas.

Kristoffer Leandoer

Boken Minnet kastar långa skuggor - Mikael Kihlman grafik/torrnål och Kristoffer Leandoer text.
Boken Minnet kastar långa skuggor
Mikael Kihlman grafik/torrnål och
Kristoffer Leandoer text. Foto: Mikael Kihlman
Mikael Kihlman Foto: Örjan Wikström
Mikael Kihlman på vernissagedagen
Foto: Örjan Wikström

Målningar av Mikael Kihlman

Målningar av Mikael Kihlman
Målningar av Mikael Kihlman: Minnet av en plats – Haga II (olja på duk) , III (olja på duk), I (olja på pannå), IV (olja på duk), V (olja på duk).

Läs mer

Galleri Sander – Norrköping
Norra Promenaden
Ordinarie öppettider: onsdag & torsdag 11.30–17.00, fredag & lördag 11.30–15.00

Boklänkar:

Läs mer om konstnären


© Foto utställningen: Christina Wallnér, No WaIT AB