Vi följde Cecilia Sikström när hon tryckte två serigrafier – ”Marlene” och ”Venus”, på LITO+SCREEN hos Catarina Kusoffsky på Kungsholmen i Stockholm i början av 2000-talet.
Silkscreen är en gammal tryckmetod och i konstgrafiska sammanhang kallas den vanligen serigrafi. Principen är att tryckfärg pressas ut på tryckpapperet genom en väv (vanligen nylon men ursprungligen silke) som på vissa delar fylls igen. Färgen kan också utestängas av schabloner skurna ur en speciell skärfilm.
Två serigrafier av Cecilia Sikström – följ processen!
I bildserien nedan visar vi hur det går till när Cecilia Sikström trycker en serigrafi som när tryckningen är färdig kommer att beskäras till två separata serigrafier, se bilderna ovan. Den ena föreställande Marlene Dietrich och den andra en mor med sina två barn.
De första tre bilderna nedan visar resultatet efter tryckning 1,2 och 3. Detta kan inledningsvis se enkelt ut, men kräver mycket förarbete, noggrannhet, tålamod samt ett mycket gott samarbete mellan konstnär och tryckare. Efter tryckningen av dessa tre färger så återstår 6 färger före färdigt resultat.
Före varje tryckning måste ett plastfilmsoriginal skapas. På en klar plastfilm målar konstnären med tusch de detaljer som ska tryckas i den specifika färgen. Varje färg kräver sitt original. Nedan visas plastfilmsoriginalen som behövs för att erhålla resultaten ovan. De partier som blir ljust bruna i tryckning 2 är resultatet då aprikosfärg trycks ovanpå den mörkbruna färgen.
Nedan presenteras hur en tryckning går till. Vi kommer in i processen när tryckning av den andra färgen pågår och förberedelserna för tryckning 3 påbörjas.
I tryckpressen sitter en nylonduk uppspänd och fastmonterad i en aluminiumram.
Nu har vi fått en överblick i hur en tryckning går till men det är flera moment kvar att beskriva.
Hur sitter bladet på plats vid tryckningen?
Hur överförs konstnärens bild till nylonduken? etc.
Varje tryckning kräver ett mycket noggrant, tidskrävande förarbete. Innan bilden från konstnärens originalplastfilm kan överföras till nylonduken genom fotografisk teknik så måste nylonduken förberedas.
För att originalplastfilmen ska hållas på plats under uv-belysningen behövs ett undertryck. Detta skapas med hjälp av en dammsugare som suger bort luften. Här får inga veck förekomma för då blir det oönskade märken på nylonduken vilka sedan måste korrigeras före nästa tryckning.
När färgstencilen utsätts för uv-belysning så reagerar den fotokemiskt och härdar. De partier som skyddas av konstnärens bild utsätts således inte för uv-belysning och härdar inte. Dessa partier går sedan lätt att tvätta bort med högtryckstvätt.
För att bladet ska hållas på plats skapas ett undertryck med hjälp av en en suganordning i form av en dammsugare.
Luften sugs ”bort” genom de små hålen som syns i föregående bild och håller bladet på plats.
Signering av de färdiga serigrafierna
För att trycka upplagan av serigrafin ”Marlene” på 180 exemplar + en ea-upplaga på 10% av 180=18, dvs. totalt 198 grafiska blad utgick Catarina med 220 ark. 22 grafiska blad kasserades efter den noggranna granskningen som konstnären, Cecilia Sikström utförde efter tryckningen.
Efter att ha haft förmånen att följa skapandet av dessa båda serigrafier reflekterar vi avslutningsvis över hur prisvärda serigrafier är med tanke på allt precisionsarbete som ligger bakom dessa konstnärliga verk.
Avslutningsvis vill vi tacka Cecilia Sikström och Catarina Kusoffsky för detta studiebesök.
Christina Wallnér och Karin Norén Verksamhetsansvariga för Enjoy Scandinavian Art