LG Lundberg -
Kvartalets konstnär hösten 2003

LG Lundberg utanför sin ateljé i Stockholm.

LG Lundberg var aktiv och aktuell på många sätt i under hösten 2003.

Utställningar och ny bok
LG deltog bl.a. i grupputställningen "Plingeling" på Magasin 3 Stockholm Konsthall 6/9 - 14/12, 2003. Utställningen fortsatte senare till Norrköpings konstmuseum.

Boken "LG Lundberg - Från Stockholms skärgård", texter av Bo Nilsson och Kristian Petri, presenterades tillsammans med utställningarna i Konsthallen i Hishult och Galleri Flach i Stockholm samt på Bokmässan i Göteborg. Läs mer om boken längre ned i denna presentation.

Artikel i Konstkatalogen (hösten 2003) om LG Lundbergs skärgårdsmåleri
Artikeln "En sommarhälsning till gamle August Strindberg" av Nils Petter Sundgren

 

LG Lundberg ställer ut på Magasin 3.

Ateljébesök

Vi på Enjoy Scandinavian Art besökte LG i början av september 2003 i hans ateljé. Här visas några av de målningar som visades på höstens utställningar.

Bilder från LG Lundbergs ateljé - Notera att det går att klicka på målningarna och se dem i förstoring.

Bilder från LG Lundbergs ateljé.Klicka här för att se en förstoring av LG Lundbergs målning.Klicka här för att se en förstoring av LG Lundbergs målning.Klicka här för att se en förstoring av LG Lundbergs målning.Klicka här för att se en förstoring av LG Lundbergs målning.   Målning i LG Lundbergs ateljé.Klicka här för att se en förstoring av LG Lundbergs målning.


Sex små målningar från Stockholms skärgård i formatet 16x21 cm eller 21x16 cm. De fyra första målningarna nedan finns även representerade i boken "Från Stockholms skärgård". Klicka på målningarna för att se dem i förstoring.

Målning från Stockholms skärgård av LG Lundberg 2001.   Målning från Stockholms skärgård av LG Lundberg 2002.   Målning från Stockholms skärgård av LG Lundberg 2000.   Målning från Stockholms skärgård av LG Lundberg 2001.   Målning från Stockholms skärgård - Klicka på målningen för att se den i förstoring.   Målning från Stockholms skärgård - Klicka på målningen för att se den i förstoring.

Boken "LG Lundberg - Från Stockholms skärgård"

Efter lång tids arbete är nu boken om LG Lundberg klar. Texterna av Bo Nilsson och Kristian Petri finns på svenska och engelska. Förlag: Konsthallen i Hishult. I denna presentation vill vi försöka återge bokens atmosfär och bjuder därför på några utdrag ur författarnas texter.

 

LG Lundberg signerar sin nya bok - Från Stockholms skärgård.  

Kristian Petri skriver i boken:
"Själva motiven sägs vara från Stockholms skärgård. Men ibland får jag känslan av andra platser… Skagens sanddyner, ett taggigt kustparti från Bretagne, en långsträckt sankmark i Holland… men det är också en fördel - hur landskapen öppnar upp till andra platser, andra rum. Här finns inga referenser till tid, inga byggnader, båtar, människor… oftast syns en vik, några klippor, havet och himlen som likartade storheter… "Från Stockholms skärgård" innehåller något av dagbokens estetik, en samling fiktiva dokument. Jag kan känna igen mig i det, i lekfullheten och viljan till kontroll: den berusande känslan av att skapa en egen fiktiv dokumentsamling...."
Läs mer av Kristian Petris text

Bo Nilsson skriver i boken:
"Målningarna karakteriseras av en självklarhet i handlaget där det inte finns några spår efter en krampaktig arbetsprocess. Kanske är det denna känsla av välbefinnande man känner i betraktandet av dessa målningar. Det är således mot denna bakgrund som man måste omvärdera LG Lundbergs konstnärskap i den svenska konsthistorien. Det är hans senare landskapsmåleri som är den viktigaste epoken, inte minst för att han i dessa målningar förmår knyta samman 60-talets språkligt distanserade hållning med dess olika referenser med en landskapsupplevelse som har många komplexitetsnivåer. "
Läs mer av Bo Nilssons text

 


LG Lundberg på MAGASIN 3

LG Lundberg deltog i grupputställningen "Plingeling" på Magasin 3 Stockholm tillsammans med 20 andra konstnärer. Utställningen pågick till och med den 14 december 2003 och fortsatte senare till Norrköpings Konstmuseum.

LG Lundbergs målning på Magasin 3,  Stockholm.Klicka här för att se LG Lundbergs målning i förstoring.
Målningen Oväder 1995-1996, MAGASIN 3, Stockholm. Klicka på målningen för att se den i förstoring.
 

Ann Edholm, Vidöppenstängd 1-4, 2000, olja på duk LG Lundbergs text till målningen Oväder 1995-1996 i katalogen till utställningen Plingeling:

"Oväder var just en sån målning som var svår att få till. Ingenting stämde under lång tids arbete. I mer än två år hängde duken på ateljéväggen och jag målade om och målade om, målade över, skrapade och tog bort. Mycket färg på golvet blev det. Jag har nämligen en idé om att mina målningar skall var enkla men samtidigt komplexa (både till färg och innehåll) - svårt, men det är så jag vill ha det. Inte för enkla så att betraktaren läser dem med en gång och inte heller för sammansatta så det är svårt att komma in i dem. Lite som en bjudning med armbågen.
Vattnet, öarna och till och med molnen blev så småningom OK, men himlen där ovanför ställde till oerhörda problem för mig. Det tog mig lång tid att förstå att det var färgen som inte stämde - jag försökte med gula, bruna och svarta - för mig rätt självklara färger i den här målningen, men nej - det blev inte bra! Kanske i ren desperation blandade jag så småningom till den slutliga kulörta färgen - nåt turkosaktigt - inte alls ett självklart val.
Tvärtom. Men där satt den!"
LG Lundberg, 2003Läs mer om LG Lundbergs konstnärskap:
LG Lundbergs biografi

LG Lundbergs grafik till försäljning presenteras i Galleri LG Lundberg


Start   Tillbaka