Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och förändringar på webbplatsen. -  - 
Galleri Enjoy Scandinavian Art - 
Kontakt -  | Webböversikt |  - Sök |  - English - information about the Internet art gallery Enjoy Scandinavian Art. In English |  - Auf Deutsch - Gallerie Enjoy Scandinavian Art Auf Deutsch - 

Konstnär Dan Wirén
Dan Wirén © Foto: No WaIT AB

Dan Wirén - biografi

Galleri Dan Wirén

Utdrag av texten ”Kristina Mezei om Dan Wirén”

"Till arbetsprocessens hemligheter hör också trycket, den förvandling som sker mellan arbetet på plåten och vid etsbadet, och under sekunderna då det tryckta arket lyfts från pressbädden. Då avslöjas hur konstnären under det långa arbetet har lyckats med att fånga upp, behålla eller förbise möjligheterna av både slump, tillfällligheter och avsiktlig styrning.

Dan Wiréns bilder har en fräsch direkthet som utmärker kalligrafin. Handens lätthet följer smidigt gestens spontana rörelser. Vi påminns om surrealisternas automatiska tecknande och den abstrakta expressionismens formuleringar av både flow och frustration. Främst det först nämnda.

De silhuettlika formerna kan fyllas med skiftande innehåll. Vistelsen i naturen, stilla stunder och iakttagelser fyllda av eftertanke med skissblocket i knät är viktiga – inte för en formvärld där avbildningen dominerar utan tvärtom, där precisionen på samma gång ger utrymme för mångfald och alternativ."

Kristina Mezei
Fil.dr i konstvetenskap
Konstkritiker
maj 2009

 


Utbildning

1974–1976 Gerlesborgskolan
1977–1982 Konsthögskolan Stockholm

Separata utställningar i urval

2015-2016 Dan Wirén har tillsammans med Eva Lindström och Christine Ödlund tilldelats Axel Theofron Sandbergs akvarellpris och deltog därför i Konstakademiens pristagarutställning, Galleri Väst. Här visar vi bilder från utställningen:
Dan Wirén - Konstakademien
2015 "Touchpoints", APA Gallery, Stockholm
omkonst.com skriver om utställningen:
Bildens och tillblivelsens magi, omkonst.com
2014 Konstdistriktet 798, Peking, Kina
2013

Konstlitografiska museet, Tidaholm
Galleri Monica Strandberg, Kalmar

2012 APA Gallery, Stockholm
2011 KAZ Galleri, Västerås
Vetlanda Museum
2010 Enköpings Konsthall
Galleri Mejan, Stockholm
Ahlbergshallen Östersund
2009 Galleri PS Göteborg
2009 Västerviks konstförening
2008 Hallsbergs konstförening
2008 Västbergslagens konstförening Ludvika
2008 Konstforum Norrköping
2008 KAZ galleri Västerås
2007 Konstnärshusets Grafikgrupp
2006 Örebro Konsthall
2005 Konstakademien, Galleri Öst Stockholm
2005 Gerlesborgskolans galleri Hamburgsund
2002 Galleri Svenska Bilder Stockholm
2001 Olle Olsson-huset Solna
1998 Galleri Svenska Bilder Stockholm
1995 Galleri Oijens Göteborg
1993 Thielska Galleriet Stockholm
1987 Galleri Svenska Bilder Stockholm
1987 Galleri Blanche Stockholm
1985 Galleri Belle Västerås
1983 Galleri Astley Uttersberg
1983 Galleri Blanche Stockholm
1982 Galleri Mejan Stockholm

Samlingsutställningar i urval

2014 Bergdala Konstgalleri, Växjö, utställning tillsammans med Gunilla Poignant och Arne Gustafsson
2012 Svensk grafik idag, samlingsutställning, Jakobsbergs konsthall
2011

Grafikgalleriet/Konstnärshuset
"Konstens par", Konstgalleriet Hälleforsnäs

2010 Grafiktriennalen, Konstakademien, Grafiska sällskapet 100 år
2009 NANO Studio 44 Stockholm
2008 Medlemsutställning Grafiska Sällskapet Stockholm
2005 "Väsen" Ulriksdal Solna
2004 Galleri Astley Uttersberg
2003 Galleri Strömbom Uppsala
1996 Galleri Svenska Bilder Stockholm
1995 "Skapelser" Västergötlands kyrkor
1994 "K-banan" Lidköping
1989 Västerås Konstmuseum
1988 Borås Konstmuseum
1987 Norrköpings Konstmuseum
1983 "Idrotten i Konsten" Konstfrämjandet i Stockholm
1982 "Mejan möter Valand" Göteborgs Konstmuseum
1981 "Fyra på väg" Galleri Astley Uttersberg
1980 Ungdomsbiennalen i Paris

Representerad

Moderna Museet Stockholm
Nationalmuseum Stockholm
The British Museum
Statens Konstråd
Stockholms stads samlingar
Borås Konstmuseum
Västerås Konstmuseum
Göteborgs Konstmuseum

Stipendier

2008 Folke Hellström – Linds Stipendium
2004 Helge Ax:son Johnsons stipendium (studieresa till Iran)
2003 Konstnärsnämndens arbetsstipendium (2 år)
1998 Längmanska fonden
1996 Einar Forseths Stipendium
1994 Konstakademien
1992 Konstnärsnämndens arbetsstipendium (1 år)
1986 Västerås stads stipendium
1983 AnnMari Dahlqvist-Ljungbergs Stipendium
1981 Gerard Bonniers Stipendium

Offentliga arbeten

2008 "Kollektor" glaspartier i Danderyds sjukhus Stockholms Landsting
1997 Väggmålningar på uppdrag av Statens Konstråd i Kungliga Tekniska Högskolan

Bibliografi

2009 Upplaga till Föreningen för grafisk konsts årsmapp
2008 "Jorden vi ärvde" (illustration) Ordfront förlag
2006 Utställningskatalog i samarbete med Alexandra Kronqvist
2001 Mårten Castenfors "Sveriges konst" 1900-talet del 3. SAK
2001 "Ord om/ och teckning" Konstfack, Stockholm
1998 Ulf Linde ”Presentationer” Ulf Linde på Thielska 1977–1997
1996 ”Konst som personligt tilltal" svensk konst i Centralposthuset, katalog
1995 "Skapelser" katalog (red. Thomas Millroth)
1994 "K-banan" katalog (red. Thomas Millroth)
1987 Katalog från utställningar på Norrköping, Borås, Västerås–Konstmuseer (text Thomas Millroth)
1980 XI é Biennale de Paris, katalog

Installation 2013-2014

Installation på Fridhemsplans T-banestation - kopior av ett åttiotal av Dan Wiréns tuschmålningar.


Övrigt

Dan Wirén - Konstakademien 2015-2016

Dan Wirén har tillsammans med Eva Lindström och Christine Ödlund tilldelats Axel Theofron Sandbergs akvarellpris 2015 och deltog därför i Konstakademiens pristagarutställning, Galleri Väst 12 december 2015 - 7 februari 2016. Här visar vi bilder från utställningen:
Dan Wirén - Konstakademien

Dan Wirén - Fridhemsplans tunnelbanestation

Dan Wiréns konst på Fridhemsplans tunnelbanestation

Kvartalets konstnär - Enjoy Scandinavian Art

Dan Wirén - Enköpings konsthall hösten 2010

 


Innehållet i denna biografi uppdateras på uppdrag av konstnären.

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -